Bra att veta

För att underlätta något har vi samlat ihop många av de frågor som återkommer eller som vi känner är bra att känna till ändå. Läs gärna igenon informationen nedan, det kommer att ge dig en bra bild av vad vi gör och vad som förväntas av dig som tränar.

När kan man börja träna?

I början av  varje termin har vi två stycken prova-på-veckor.
Efter dessa två veckor stänger vi intagningen till grupperna, anledningen till det är för att vi ska kunna hålla en jämn kvalité på vår träning vilket blir svårt om man fyller på med nya medlemmar löpande under terminens gång.

Vad ska man ha för kläder och utrustning?

Under prova-på-veckorna går det bra med vanliga träningskläder för den som inte har en GI sedan tidigare, men när man väl bestämt sig för att träna hos oss så behöver man skaffa en kampsportsdräkt (GI). Vi gör moment som sliter hårt på kläderna och vissa övningar förutsätter att man kan ta ett stadigt grepp utan att klädesplaggen riskerar att går sönder.
Utrustning så som hjälmar, kroppsskydd och handskar finns att låna i dojon.
Mer personlig utrustning så som tandskydd, benskydd och suspensoar står man för själv.
Det är även rekommenderat att man över tid skaffar egna handskar – men det är inget krav.

Hur graderar man?

Graderingen är individuell anpassad, det betyder att man inte per automatik graderas till nästa bälte bara för att man uppnått en viss ålder eller visst antal terminer, utan det är instruktörerna som bestämmer när de anser att man är redo att göra sin gradering.

Graderingar sker i samband med våra läger.

När får jag som barn gå vidare till fortsättningsgruppen?

Det är viktigt att man är i den grupp som passar ens kunskap och mognadsgrad bäst, därför finns det ingen tidgräns, eller nivå där man automatiskt flyttas över till nästa grupp utan det är instruktörerna som avgör från fall till fall om man är redo att gå vidare. Fortsättningsgruppen har högre krav och en aningen hårdare träningar, så är man inte redo för det så kommer man inte få ett kul träningspass och risken att man tröttnar är stor.
Det är därför det är så viktigt att instruktörerna får vara de som gör bedömningen.

Smycken.

Inför en träning tar vi av oss alla lösa smycken. Örhängen eller andra smycken som inte går att ta bort måste tejpas. Det är för att man inte ska skada sig själv eller andra.

Säljer ni kläder och utrsutning?

Nej, vi har ingen egen försäljning. Däremot kan vi komma att ha rabatterade priser hos vissa återförsäljare, den informationen kommer i så fall att finnas tillgänglig i dojon.
Vi har även i omgångar beställt hem kläder märkta med Kumla Kampsportförening.

Är man försäkrad?

Kumla Kampsportförening är medlem i Svenska Budo & Kampsportförbundet och alla medlemmar är försäkrade (viktigt att man betalar sin medlemsavgift!). Vi hänvisar till https://www.budokampsport.se/ för mer information om hur man går till väga vid en eventuell skada samt övrig information om försäkringen.

Vilka dagar får man träna?

Respektive kampsportstil har sina egna träningstider under veckorna, se träningstider via länken nedan.
På helgerna finns det möjlighet till en mer fri träning. Det är primärt avsett för instruktörer som behöver kunna fokusera på sitt.
För att träna på dessa tider, ta kontakt med en instruktör för att se om någon är på plats så att det är upplåst.
För mer information om träningstider, se: https://www.kumlakampsport.se/traningstider/

 

Terminer och lov.

Terminerna är mellan januari-juni, samt september-december (ungefär, exakta tider publiceras på Facebook-sidan och på den här sidan såklart).
Under sommaren har barnen träningsuppehåll, men de vuxna kan ibland köra olika former av träningspass. Allt från att man är i dojon till att man kör ”Trappen” i Kvarntorp.
Under de lovdagar som skolan har (sportlov, påsklov, etc.) så är det ingen träning för barnen. De vuxna tränar dock som vanligt.
Var observant på att ändringar i ordinarie träningstider kan förekomma under dessa lovdagar då inga barnpass körs innan de vuxna som det i vanliga fall gör, därför kan träningspassen förläggas tidigare på kvällen.

Medlem- och träningsavgift.

För fullständig information runt betalning, se: https://www.kumlakampsport.se/medlemsavgifter/
Betalning sker via PlusGiro och du betalar först när du bestämt dig för att börja träna efter dina prova-på-veckor.

Medlemsavgift.
Denna avgift betalas en gång per år. Den avgiften ser till att du är registrerad som medlem och är försäkrad.
Avgiften betalas i januari varje år. Om man börjar träna först när höstterminen startar betalas avgiften då och sedan löpande i januari varje år efter det. Det viktiga är att avgiften är betald så att man blir medlem, annars täcker inte försäkringarna vid en eventuell olycka.

Träningsavgift.
Denna avgift betalas per termin.
Det är olika priser beroende på om man är vuxen eller barn och det finns dessutom familjepris.

Åldersgränser

Barnen får börja från fyllda 7 år och vuxengruppen från 14 år. Vi gör inga undantag från 7-årsgränsen, det är för att vi ska kunna hålla den nivån på träningen som alla barn tycker är roliga och utmanande.

Hygien

Ta hand om din hygien inför träningar.
Ha rena och fräscha kläder och se till att vara hel och ren du med.
Det här är en sport med mycket närkontakt så god hygien är viktigt.
Naglar på både händer och fötter ska vara klippta så vi slipper tråkiga skador.

Ordningsregler

Samtliga kampsportsgrenar bygger på disciplin och respekt, både för den som lär ut men även för sina kamrater som är här för att lära sig kampsport.
Vi kommer därför vara väldigt noga med uppförandet och vi kommer att tjata om det under träningarna.
Men för att ha lite koll redan innan du börjar träna så finns det lite saker att tänka på.

Hur ställer vi upp?
Vi står enligt bältesfärg. Det betyder att den som är vitbältad står längst till vänster och så bygger man vidare åt höger med gul -> orange -> grön -> blå etc.
Om man saknar GI just det här träningspasset så kommer man att stå längst till vänster, innan de som har vitt bälte. Det gäller alltså även om du är svartbältad i vanliga fall.
Ingen GI = längst till vänster.
Om man kommer sent och uppställningen redan börjat så väntar man vid mattkanten tills det att man blir uppkallad. Även nu ställer man upp längst till vänster, även om man har GI på sig och är svartbältad. Och man gör det så tyst som möjligt så att man inte stör de andra, kom ihåg respekten för varandra.

Hur beter vi oss under tiden en instruktör lär ut?
– Var tyst och lyssna när instruktörerna pratar. Det spar tid för alla, minimerar risken för skador och ger en godare stämning och roligare träning.
– Luta dig aldrig mot en vägg eller pelare för att vila under tiden det är en genomgång.
– Sitt aldrig med fötterna mot instruktören eller det tempel som är längst ena långsidan. Sitt med fötterna under dig.
– Räck upp handen när man vill säga något.

Jag är törstig eller behöver gå på toaletten.
– Vatten dricker vi innan eller efter träningen. I vissa undantag när det är väldigt, väldigt varmt i lokalen kan vi ta en kortare vattenpaus.
– Om man behöver gå på toaletten måste man säga till och får gå först när instruktören säger att det går bra.
Varför är det så viktigt att säga till innan man går på toaletten? Jo, dels för att det inte ska störa träningen allt för mycket (gäller främst barngrupperna) men framför allt är det jätteviktigt att instruktörerna har koll på de som lämnar mattan. Det kan vara så att man mår dåligt eller fått en smäll i huvudet under träningen och då måste vi veta så att vi har koll på att ni kommer tillbaka och mår bra.
– När man kommer tillbaka efter att ha lämnat mattan (exempelvis efter ett toalettbesök) så sätter man sig vid mattkanten och väntar på att instruktören ger klartecken att komma in på mattan igen. Återigen, det handlar om att visa respekt för sina kompisar och för den som lär ut så man springer inte bara ut på mattan utan väntar på ett klartecken från instruktören när det passar.

Anpassa dig.
Vi är här för att träna och ha kul. Det innebär att du kommer att behöva anpassa dig efter den du tränar med. Om du har en högre bältesgrad eller tidigare erfarenhet inom kampsport och den du tränar med inte har det så får man anpassa sig efter den som kan mindre. Så du som är nybörjare kan känna dig trygg med att träningen blir på en bra nivå för alla.

Respekt.
Vi kommer att återkomma till det här ofta. Ha respekt för dina kamrater som du tränar med och för den som avsätter sin tid för att lära ut till just dig. 
När ditt träningspass är slut så kommer det förmodligen börja ett nytt träningspass för någon annan, så håll nere ljudvolymen och låt dem ha sin uppställning på samma snygga sätt som du precis haft.

 
Härligt, nu har ni koll på lite grunder – så nu kör vi!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.